Om os og vores historie

Vil du blive medlem i vores forening? Send os en besked her.

Eurytmiensemblet Ildfuglen blev grundlagt i Århus i 1986 af Christian Høgsberg og kan idag se tilbage på 32 års kunstnerisk-eurytmisk virksomhed. Ensemblet består nu af 9 eurytmister (heraf en kunstnerisk leder), en recitator, skiftende musikere og en belysningstekniker.

Et eurytmiprogram bliver øvet flittigt gennem mange måneder op til en forestilling. Foruden den ugentlige fællesøvning foregår øvning i mindre grupper samt ekstra øvelsesarbejde efter behov. Øvetiden bliver der værnet om, og alle påtager sig ansvar for at være forberedte, således at den fælles kunstneriske proces kan blive frugtbar. Der stræbes efter at vise mindst to forestillinger om året i Kulturhuset på Højbjergtorv, hvor Ildfuglen har til huse. Disse forestillinger kaldes Kulturcaféer, hvor der inviteres andre kunstnere og musikere til at optræde sideløbende med eurytmien. Desuden skabes selvstændige eurytmiforestillinger, som vises rundt omkring i landet når ensemblet er på turné.

Eurytmiensemblet Ildfuglen er en forening, som har det formål at støtte og fremme interessen for eurytmi gennem forestillinger, kurser, foredrag m.m., for derigennem at bidrage til kulturlivet.

Medlemmer af foreningen støtter Ildfuglens arbejde med deres interesse og økonomiske bidrag. Det årlige kontingent er 200 kr og inkluderer gratis entré til Kulturcaféerne.

Eurytmiensemblet Ildfuglen September 2017: Bagerst, fra venstre til højre: Jeanne Bruun, Bente Møller, Sanne Ibsen, Marianne Korsgaard. Foran, fra venstre til højre: Marianne Schlitler, Kara Andersen, Minna Bentzen, Holly Veinholt, Ove Veinholt (lysteknikker)
Eurytmiensemblet Ildfuglen September 2017: Bagerst, fra venstre til højre: Jeanne Bruun, Bente Møller, Sanne Ibsen, Marianne Korsgaard. Foran, fra venstre til højre: Marianne Schlitler, Kara Andersen, Minna Bentzen, Holly Veinholt, Ove Veinholt (lysteknikker)

Vores historie

Christian Høgsbergs brændende impuls til at grundlægge et eurytmiensemble og senere en eurytmiskole i Århus, blev virkelighed midt i 1980erne. Han kom til Danmark direkte fra den store scene i Goetheanum i Dornach, Schweiz, hvor han var ansat som scenekunstner. Det var et vovestykke at bringe eurytmi til kulturlivet i Århus på et tidspunkt, hvor der kun var få som kendte til denne nye bevægelseskunst, men han var fuld af begejstring og gåpåmod.

Der samledes en lille kreds eurytmister (Minna Bentzen, Lennart Malte Møller, Susanne Iversen og Adeline Høgsberg) omkring ham og eurytmiensemblet Ildfuglen blev født d. 1 maj 1986. Allerede et år senere, i foråret 1987, blev den fireårige eurytmiuddannelse grundlagt. Det specielle ved at blive uddannet på netop denne eurytmiskole var, at alle skolens lærere samtidigt var udøvende scenekunstnere. Det gav rige muligheder for eleverne at komme til de mange forestillinger og suge kunsteurytmien til sig.

I 1988 kom der nye lærerkræfter til og eurytmiensemblet voksede. Bente Møller, Ingelise Jensen, Marianne Schlittler og Michala Gylling kom med hver deres bidrag til skolen og scenen. Ensemblet har gennem tiden omfattet et stort antal mennesker. Sammen med eurytmisterne er der recitatorer, musikere, belysningteknikere og mange flere.

I årene fra 1987 til 1990, fandt en entusiastisk ekspansion sted med spændende turnéer til England, Amerika, Skandinavien, Schweiz, Holland, Tyskland, Jugoslavien og Georgien. I 1989 optrådte Ildfuglen sammen med et stort sprogkor fra København og et Russisk symfoniorkester i Sankt Petersborg og Moskva. Det var på grund af åbningen af Rusland (Glasnost), at det var blevet muligt at opføre eurytmi offentligt. Tidligere var eurytmien forbudt i Rusland.

Efter Christian Høgsbergs død i september 1990 førte de to ildsjæle Bente Møller og Ingelise Jensen Ildfuglen videre, med både eurytmiensemblet og uddannelsen i Århus. Syv klasser gennemgik den fireårige diplomuddannelse  før den lukkede i 2005.

Eurytmiensemblet Ildfuglen lever dog stadig videre. Siden 2005 har Bente Møller været kunstnerisk leder og primus motor for ensemblet. Den 30. april 2017 fejrede Ildfuglen sin 30 års fødselsdag, og der kunne ses tilbage på den lange perlerække af eurytmiforestillinger, Kulturcaféer, turnéer, samt utallige og inspirerende øvedage, som er blevet til virkelighed.

Eurytmiensemblet Ildfuglen 1989
Eurytmiensemblet Ildfuglen 1989

Eksempler på tidligere turnéer

Konfrontation: En eurytmiforestilling med bl.a. Chopins b-mol sonate, uddrag af ”Antikrist” af Solovjev, digte af Dylan Thomas, Friedrich Nietche, Piet Hein, Christian Høgsberg, samt humoresker.

Snedronningen: Eventyr af H. C. Andersen og klavertrio af Dimitri Sjostakovitz.

Blåjakke: et russisk eventyr.

Tab er i sig selv gevinst: Digte og musik. Sonate for cello og klaver af Ludwig van Beethoven.

Den længste rejse: fra ”Vejmærker” af Dag Hammarskjold /”Sommerfugledalen” af Inger Christensen / Violin sonate af Claude Debussy.

Eventyret om den grønne slange og den skønne lilje: af Goethe / Apassionata af L. van Beethoven.

Her kan du se nogle plakater og programmer

Eksempler på Kulturcaféer

Kulturcafé d. 1 Okt 2017: Uddrag fra Ildfuglens 30års jubilæums program.

Kulturcafé d, 12 Nov 2016: 2 sats af Italiensk Koncert af Bach og digte af Christian Høgsberg, oplæsning af Robert Henningsens egne digte.

Kulturcafé d. 16 April 2016: Tre af Benjamin Brittens Six metamorphoses after Ovid for Obo, samt oplæg af oboisten Merete Hoffmann. Skjoldhøj karlkammerkor.

Kulturcafé d. 8 Nov 2015 : Quasi allegretto fra ”symfonisk suite” af Carl Neilsen, Metrisk forvandling, Fiskehejren af Inger Christensen og fortælling af Halfdan Olesen.

Kulturcafé forår 2014: Moderato cis mol fra Moment Musical no. 4 af Schubert samt Christian Morgensterns alvorlige og humoristiske digte.

Kulturcafé d. 3 Nov 2012 : Introduktion til eurytmi og efterfølgende workshop med Minna Bentzen. Eurytmi til Alfabetet af Inger Christensen og musik af Alexander Skrjabin og Johannes Brahms.

@